Case Study ETC Nederland: Lianke over haar groei in persoonlijk leiderschap

Onlangs sprak ik met Lianke Gerdzen, communicatiemanager bij ETC Nederland, over haar ervaringen met de leergang Persoonlijk Leiderschap van FlowPeople Academie. Lianke werkt al twintig jaar bij ETC Nederland, een hightech productiebedrijf dat centrifuges maakt voor de verrijking van uranium. Ze begon als directiesecretaresse en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld via verschillende functies, waaronder HR, om uiteindelijk de rol van communicatiemanager op zich te nemen. Naast haar professionele leven is Lianke moeder van een tweeling en woont ze samen met haar man en kinderen in Borne. In deze blog deelt Lianke haar ervaring met de leergang Persoonlijk Leiderschap en hoe dit haar professioneel en persoonlijk heeft verrijkt.

Hoe ben je bij de leergang Persoonlijk Leiderschap van FlowPeople Academie terechtgekomen?

Ik kende FlowPeople al via Leonard en Klara, die ik regelmatig tegenkwam in diverse netwerken. Vervolgens zag ik via LinkedIn de oproep voor deze leergang. Aangezien ik sinds vorig jaar een leidinggevende functie vervul, was ik op zoek naar manieren om mij verder te ontwikkelen. Ik besefte dat het essentieel is om jezelf goed te kennen als je leiding moet geven. Waar liggen mijn sterke punten? Waar liggen mijn uitdagingen? En waar kan ik mij nog in ontwikkelen? Toen ik de oproep op LinkedIn voorbij zag komen, was ik meteen geïnteresseerd. De zeven sessies, verspreid over veertien weken, waren qua tijd goed te overzien, zeker gezien mijn drukke werk- en gezinsleven. Er was niet veel huiswerk, wat ideaal was. Het was voor mij de perfecte kans om mijzelf verder te ontwikkelen.

Wat waren je verwachtingen voorafgaand aan de leergang?

Ik wilde mij vooral op persoonlijk vlak verder ontplooien voordat ik mij weer professioneel verder wilde ontwikkelen. Ik had vooraf niet veel verwachtingen. Tijdens een intakegesprek met Klara heb ik wat vragen gesteld over de opzet van de leergang, de sessies en de groepsgrootte. Maar eigenlijk ging ik er vrij ongedwongen in. Normaal gesproken ben ik iemand die graag de controle houdt en precies wil weten wat er gaat gebeuren. Omdat deze leergang draaide om jezelf ontdekken, heb ik geprobeerd dit los te laten en alles op mij af te laten komen. Na zeven sessies kwamen er echt waardevolle inzichten naar voren, wat het bijzonder maakte om op een andere manier naar mijzelf te kijken.

Hoe heb je het traject ervaren?

Ik heb het traject als zeer waardevol ervaren. Ik heb geleerd om op een andere manier naar mezelf te kijken, vooral in moeilijke gesprekken. Door soms van bovenaf naar mezelf te kijken, ontdekte ik waarom ik op bepaalde manieren reageer. Dit inzicht hielp me om beter met anderen om te gaan en mezelf verder te ontwikkelen. Het was soms intensief en vermoeiend, maar de inzichten waren het absoluut waard. Een voorbeeld is dat bepaalde gedragingen voortkomen uit je opvoeding of het verleden. Tijdens de leergang heb ik geleerd om naar mijzelf te kijken: wat gebeurt er precies in dat gesprek? Als je een moeilijk gesprek met iemand hebt, hoe en waarom reageer ik zoals ik reageer en waar komt dat vandaan? Vaak zie je dat veel van die dingen voortkomen uit je verleden, eerdere ervaringen en opvoeding. Soms helpt dat, maar soms kan het je ook wel eens in de weg staan.

"Ik heb geleerd om op een andere manier naar mezelf te kijken, vooral in moeilijke gesprekken. Dit inzicht hielp me om beter met anderen om te gaan en mezelf verder te ontwikkelen."

Hoe was de groepsindeling en hoe heb je dit ervaren?

De groep bestond uit vier personen, wat ik erg prettig vond. We hadden vier verschillende persoonlijkheden, maar de klik was er, wat erg leuk was om te zien. De kleine groepsgrootte maakte het makkelijker om persoonlijke verhalen te delen en naar elkaar te luisteren. Het was ook fijn dat ik niemand kende in de groep, wat zorgde voor een veilige en vertrouwde omgeving om open en eerlijk te zijn. Je hoort toch wel veel persoonlijke verhalen en moet zelf ook je persoonlijkheid laten zien. Dat kan best wel vermoeiend zijn. In een klein groepje kom je makkelijker aan het woord en heb je ook de energie om naar anderen te luisteren. Ik denk dat een grotere groep ook minder effectief zou zijn geweest.

Welke specifieke inzichten heb je tijdens de leergang Persoonlijk Leiderschap opgedaan die je in je huidige functie bij ETC Nederland kunt toepassen?

Een belangrijk inzicht dat ik heb opgedaan, is hoe ik beter met verschillende persoonlijkheden kan omgaan in gesprekken. Ik ben van nature enthousiast en snel in het leggen van verbanden, maar niet iedereen is zo. Ik heb geleerd om bewust gas terug te nemen en anderen de tijd te geven om mee te komen. Dit helpt me om effectiever te communiceren en mijn team beter aan te sturen. Ook heb ik geleerd om beter naar de dynamiek in gesprekken te kijken en irritaties op te lossen, wat helpt bij het bereiken van gezamenlijke doelen. Bij moeilijke gesprekken ga ik er niet gelijk fel tegenin, maar kijk ik naar het gesprek zelf en probeer ik de irritatie op te lossen om weer beweging in het gesprek te krijgen. Dit is iets waar ik nu veel bewuster van ben en wat ik probeer toe te passen.

Zou je de leergang aanbevelen aan anderen?

Ja, ik zou de leergang zeker aanbevelen. Hoewel sommige onderdelen, zoals de zen-oefeningen, niet direct mijn ding waren, merkte ik dat ze toch waardevol waren. Klara begeleidde dit op een professionele en prettige manier. Ik denk dat het voor iedereen goed zou zijn om zo'n traject te volgen, vooral als je gelooft dat je een team pas goed kunt aansturen als je jezelf goed kent. Het leek hier en daar misschien iets zweverig, maar dat bedoel ik niet negatief. Elke sessie begonnen we bijvoorbeeld met een korte soort zen-oefening. Dat zou niet iets zijn waar ik op aansla, maar ik heb me eraan overgegeven en merkte stiekem dat ik het eigenlijk best fijn vond. Ik zou het zeker aanbevelen, omdat het mij erg heeft geholpen. Als je je ervoor openstelt en van mening bent dat je een team pas goed kan aansturen als je jezelf goed kent, dan is dit een hele goede aanvulling. Ik ben zeer positief over de leergang en de professionaliteit van Klara. De communicatie was altijd helder en de opzet van de trainingen was goed doordacht. De kleine groepsgrootte en het feit dat ik de andere deelnemers niet kende, zorgden voor een open en vertrouwde sfeer. De locatie was prachtig en droeg bij aan een rustgevende ervaring. Kortom, ik ben zeer tevreden met mijn ervaring en de inzichten die ik heb opgedaan. Dit traject heeft me niet alleen geholpen om een betere leidinggevende te worden, maar ook om als persoon te groeien.

--

Klara Faber - FlowPeople

Investeer in jouw persoonlijk leiderschap!

Lianke Gerdzen heeft ervaren hoe waardevol de leergang Persoonlijk Leiderschap van FlowPeople Academie kan zijn voor zowel haar professionele als persoonlijke groei. Wil jij ook beter leren omgaan met jezelf en je team? Ontdek hoe de programma's van FlowPeople Academie jou kunnen helpen om effectiever te communiceren en een betere leider te worden. Klik hier voor meer informatie over de leergang of neem contact op met FlowPeople Academie.

Lees deze blog ook

Casestudy Hotel De Wilmersberg: Boudewijn over de impact van Persoonlijk Leiderschap op medewerkers

Case Study Ausems en Kerkvliet: Potentieel van Harm van operationeel manager naar de toekomst

Ontdek het verhaal van Harm Krabbenborg, die al tien jaar werkzaam is bij Ausems en Kerkvliet Arbeidsmedisch adviseurs, een arbodienst met haar roots in Twente. Harm deed onlangs een potentieelassessment bij FlowPeople. Het assessment was bedoeld om de...

Kennismaken

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op voor een vrijblijvend
kennismakingsgesprek.

Op naar een krachtig en positief personeelsbeleid